Bodøfolk strømmet til mat- og dyrkefestivalen!
Bodøfolk strømmet til mat- og dyrkefestivalen på Vågønes! Det gode høstværet, gratis godbiter og gjenbruksengasjement dro publikum til Vågønes, og stemning ble det.
Et estimert tall på 3-400 store og små tok turen til den aller første mat- og dyrkefestivalen i regi av Bodø kommunes urbane landbruksprosjekt, Dyrka Lokalt, som en del av Gjenbruksuka. Med gode støttespillere fra Bodø Videregående skole, Coop Nordland, Bodø andelslandbruk, Vågønes parsellhage og mange flere fyltes både inne -og utearealene med mat, foredrag, kurs, bugnende grønnsaksboder, sang og slampoesi i åkeren.
−Med festivalen ønsker vi å feire både bonden og maten vår. Denne gangen prøvde vi ut konseptet, og fikk med oss mange fantastiske aktører som bidro til å gjøre den aller første mat- og dyrkefestivalen til en stor suksess, sier prosjektleder for Dyrka Lokalt, Camilla Helgesen.
−Folk spiste og koste seg, og det ble faktisk så lite matavfall til overs at vi ikke fikk fylt opp megabokashien vi hadde bestilt for anledningen, smiler hun, godt fornøyd med å kunne konkludere med at festivalen har livets rett.
Blant de mange salgsbodene fant vi Bodø Grønt, drevet av Gaute Terjesson og Henriette Stoltenberg som i år ble tildelt Gjenbruksukas egen miljøpris.
− Det var en hyggelig telefon å få, at vi var nominert til miljøprisen, sier Gaute, som heier på mat - og dyrkefestivalen som et flott initiativ for å synliggjøre viktige lokale aktører innen matproduksjon.
Matproduksjon skal det bli mer av på Vågønes gård. Med god hjelp av seksårige Magnus Laholt gikk gartner Idun Tjemsland i gang med å brakklegge et åkerstykke som forhåpentligvis skal bli ny grønnsakshage til våren.
−Det er helt tydelig at folk har behov for å lære mer om hvordan en går fram, og nå skal vi på en enkel måte få vekk det meste av det seige ugresset, sier hun, mens Magnus tar et godt tak i rullen med svart duk. Oppå duken la de gjenbrukte paller som beskyttelse mot høststormene.
−Nå blir ugrasset borte, det skal ikke plage oss mer, sier Magnus.
Basir Abduhl, elev på VG2 Kokk- og servitørfag ved Bodø videregående skole, serverer pizza på løpende bånd.
−Steinovnspizza,forsvinner like fort som vi rekker å ta dem ut av ovnen, smiler han, og lærer Karina Sætermo fleiper med at de kanskje skal slutte på skolen og lage elevbedrift i stedet. Pizzaene er laget av overskuddsmat fra Coop, mat som ellers ville blitt kastet.
−Elevene har bærekraft og miljø som mål i læreplanen, og dette er midt i blinken i forhold til det, sier hun, og legger til at det er strålende at elevene både må være kreative entreprenører og gode fagfolk.
Elevene er vant til å høste og sanke, sylte og hermetisere, og Karina mener dette er en stigende trend som harmonerer med bærekraftsperspektivet.
I den myke septembersola sto artist og slampoet Ingvild Austgulen mellom rader av selleri, spinat og polkabeter og sang om matjord, fred og kjærlighet. Like før ble det foretatt en uoffisiell kåring av Bodøs kuleste grønnsak for å rette fokus på alle de tonn grønnsaker som aldri når frem til butikken fordi de har «feil» fasong eller størrelse.
Inne på låven var det markedsstemning.
−Se her, alt dette er dyrket midt i sentrum, sier Caroline Richardson. Sammen med Ann Karin Hansen viser hun fram det fargerike spekteret av chili, og forteller at de sender frøpakker vidt omkring.
−Slik vil vi ha det, lokalprodusert, grønt og tilgjengelig, sier Camilla Helgesen, og takker alle fine aktører som bidro til at tidenes aller første mat- og dyrkefestival på Vågønes ble minnerik.
−Vågønes Gård er en perle av en lokasjon, tett på sentrum og tett på naturen. Den må vi bare bruke enda mer, avslutter Camilla Helgesen.