
Prisen Sirkulær bedrift går til en bedrift eller organisasjon i Salten som har utmerket seg i sitt arbeid innen sirkulærøkonomi og grønn omstilling.
Formålet med prisen er å vise frem det gode arbeidet som gjøres i næringslivet innen grønn omstilling i regionen, hylle de som satser, samt vise muligheter og motivere til endring fra en lineær til en mer sirkulær praksis.
Prisen er delt ut av Gjenbruksuka, med en jury bestående av;
Per Gaute Pettersen - Adm. nestleder i Salten regionråd
Liv Bente Kristoffersen - Avdelingsleder for Industri, Marin og Maritim Sektor i Innovasjon Norge
Marthe Tverbakk Tjærandsen - Rådgiver i KPB/Inkubator Salten
Alf Kenneth Johansen - Rådgiver Marin og industriell næringsutvikling i Nordland Fylkeskommune
Anne Lise Solås - Leder for Salten Næringsnettverk
Lars Morten Lundbakk- Banksjef Salten Helgeland Bedrift i DNB
Carina Rist - Prosjektleder for Gjenbruksuka
Sirkulær bedrift 2024 - Hakrima AS
Juryens Begrunnelse
Sirkulærøkonomi spiller en viktig rolle i å fremme bærekraftig utvikling. Ved å implementere prinsippene for sirkulærøkonomi kan bedrifter og samfunnet redusere avfall, spare ressurser og redusere miljøpåvirkningen. Dette skaper ikke bare en mer bærekraftig drift, men kan også generere nye forretningsmuligheter og arbeidsplasser lokalt.
Viktigheten av å fremme sirkulærøkonomi i lokalsamfunnet ligger i å skape et mer robust og bærekraftig samfunn som tar vare på ressursene og miljøet for kommende generasjoner. Ved å øke bevisstheten om sirkulærøkonomi og iverksette tiltak lokalt, kan samfunnet oppnå både økonomiske og miljømessige gevinster samtidig som det styrker fellesskapet.
Hakrima AS er vinner denne prisen, fordi de har en smart tilnærming til miljøvennlige løsninger og verdiskaping. Med dette initiativet legges det ned en viktig innsats for å redusere klimaavtrykket og fremme bærekraftig produksjon i Salten.
Vi ønsker at flere lokale sirkulære verdikjeder etableres her nord. Forretningsideen er til inspirasjon for hvordan lokalt næringsliv på tvers av kommunegrensene kan gå sammen om å gjøre viktige grep for en mer miljø- og klimavennlig fremtid. Samtidig anses bedriften å ha skaleringspotensiale og overførbarhet både i inn og utland.
Hakrimas løsninger reduserer avfall fra tre-emballasje i næringslivet, ved å tilby en returordning for kabeltromler, paller og palleklaver. Produkter som er egnet for ombruk blir reparert og solgt videre, mens de som ikke kan ombrukes blir omdannet til nye produkter. Bedriften tilbyr også underlag til klimarapporter for sine kunder.
Å legge produksjonen til Beiarn og ta i bruk et tomt næringslokale, har skapt lokale arbeidsplasser og bidratt til tilflytting i kommunen. Dette er bærekraft i praksis.
Les mer om Hakrima AS her
Finalister Sirkulær bedrift 2024
-
Hakrima AS
#Beiarn Kommune
Dette er en helt ny industribedrift som produserer palleklosser/pallestenger for palleindustrien basert på gjenbruk av trevirke, tre-emballasje og skogsavfall.
Hakrima AS ble til etter en forespørsel fra Nexans på Rognan som lurte på om det var mulig å få til en produksjon av kabeltromler til kabelindustrien i Norge. Kabeltromler produseres i dag i Sverige eller andre land utenfor Norge og sendes hit ferdig montert.
-
Sørheim Holding AS
#Meløy Kommune
Sørheim Holding er et fiskebåtrederi som har bygd ny grønn fiskebåt (Selvåg Senior) som blant annet kan gå på gass. De er også i gang med spennende nye prosjekter i grønn retning, deriblant egen biogassproduksjon.
-
Kaosheimen
#Gildeskål Kommune
Kaosheimen startet på Værøy i 2007, og har som kjernevirksomhet å lage nye produkter av gjenbrukbare tekstiler og materialer.
Bedriten flyttet til Mevik i Gildeskål våren 2023 i gammelbutikken på Mælan, som ble lagt ned tidlig på 70-tallet. Her har Kaosheimen sitt utsalg og produksjonslokale i dag.
-
Linjeproff AS
#Hamarøy Kommune
Linjeproff AS arbeider med å bygge og vedlikeholde telefonlinjer og fibernettverk. De driver i tillegg på med rivning og demontering av eldre installasjoner. Disse kablene blir så fraktet til et søsterselskap Revixit hvor de resirkulerer hele kabelen. Metallet blir smeltet og solgt videre mens de jobber med spennende løsninger for plasten.
Både Linjeproff og Revixit er majoritets eid av Linjeproff Holding som har selskapsadresse i Hamarøy. Revixit er lokalisert på Sandtorg i Troms.
-
Fonn-Holand Gård
#Steigen Kommune
Fonn- Holand gård ble kåret til årets unge bønder i 2020. Gårdeierne er opptatt av å kutte matsvinn og er kreative på å finne løsninger for å få det til. Gården leverer småpoteter under egen merkevare til Coop, og selger poteter som er for store for butikk på eget gårdsutsalg. De har nylig lansert en egen akevitt , produsert av poteter som ikke er pene nok for å selges butikk.
De har også forvandlet en gammel potetopptaker til en enorm huske i åkeren, som har brakt stor glede til både store og små i nærområdet.
-
Elkem Salten
#Sørfold Kommune
Elkem Salten åpnet i 1967 og er et av Europas største smelteverk, lokalisert i Sørfold.
Energigjenvinningsanlegget til Elkem Salten, styrker evnen til å produsere silisium og ferrosilisum med lavest mulig fotavtrykk og ressursbruk. Deres energigjenvinningsanlegg er et godt eksempel på hvordan omstillingen til en mer bærekraftig industriproduksjon øker verdiskapingen og eksporten, skaper nye arbeidsplasser, og samtidig kutter utslipp.
-
67 North Distillery AS
#Saltdal Kommune
67 North Distillery er et whiskey distelleri som også arrangerer omvisning, konserter og selskaper.
Bedriften bruker ca. 550 kg korn daglig i whiskyproduksjonen, og etter at de har utvunnet sukkeret fra kornet, så er i utgangspunktet resten av kornet "avfall". I stedet for å kaste kornet, så donerer destilleriet restene av kornet gratis til bønder i Saltdal, som bruker dette til dyrefor. Dermed blir det null avfall av produksjonen, og bøndene i Saltdal kan nyte godt av gratis for til dyrene sine.
-
Grønt fra Nord
#Fauske Kommune
Grønt fra nord er en vertikalprodusent av salat som skal dekke hele Nord-Norges behov for salat frem i tid.
Fordelen med denne type produksjon er at de kan utnytte areal og dyrke grønnsakene i høyden. Lokal produksjon reduserer klimagassutslipp knyttet til transport og import til Nord-Norge. I tillegg til dette så redusere de matsvinn da salatene kan stå i butikkhyllene dagen etter de er høstet, med holdbarhet på 30 dager+.
Grønt fra nord har hatt stor vekst og tilbyr en spennende og innovativ arbeidshverdag for de som vil jobbe som gartnere.
-
Nofir AS
#Bodø Kommune
Nofir er en bedrift som gir nytt liv til kasserte redskaper fra fiskeri- og oppdrettsnæringen. De er en aktør som dermed jobber med gjenbruk i praksis både i og utenfor landegrensen. De er også i kraftig vekst og i 2023 bidro de til å samle inn og gjenvinne 8212 tonn med fiskeri- og oppdrettsredskap.