EcoPack Salten - Skal redusere forbruket av engangsemballasje i plast !

I samarbeid med Emballasjeforeningen og Circular Packaging Cluster (CPC) etablerer Iris nettverket «EcoPack Salten». Nå inviterer de kommunene og næringslivet i Salten til å bli med i et krafttak for å redusere bruken av engangsemballasje i plast.

EcoPack Salten er første arbeidspakke ut i et nasjonalt prosjekt - Forbruksreduksjon av engangsemballasje i plast i samarbeid med Den Norske Emballasjeforening. I løpet av de neste 12 månedene skal Iris ut i Salten å rekruttere deltakere og gjennomføre fire nettverkssamlinger sammen med næringslivet i Salten om dette temaet. Resultatet av prosessen skal presenteres under Gjebruksuka 2025. 

- Dette skal bli et nettverk av aktører som jobber for en mer bærekraftig emballasjebruk, der målet er økt kompetanse på området og finne løsninger for ombruk og redusere bruken av engangsemballasje i plast, forklarer prosjektleder Carina Rist, i Iris Salten.

Plastemballasje. Foto: Iris Salten

Ønsker kommunene og næringslivet i Salten med på laget

- Målgruppen er alle aktører som bidrar til å sette engangs produkter/emballasje av plast ut i markedet, og de som ønsker å forhindre at det skjer. Dette kan være alt fra produktdesignere, produsenter og innkjøpere, grossister og engros, og tilretteleggere som for eksempel kjøpesentre og utleiere. Alle som kan og vil påvirke bruken i en eller annen form er velkommen til å delta, sier Rist.

Store mengder emballasjeavfall er laget av plast

I 2023 samlet Iris inn om lag 800 tonn plast-emballasje. Det utgjør ca. 9,5 kilo per innbygger i Salten.

I Salten leveres det store mengder emballasjeavfall helt eller delvis laget av plast. Med dette prosjektet ønsker Iris Salten å ta et viktig grep for å redusere avfallsmengden og være en aktiv pådriver og tilrettelegger for ombruk, sier Bjørn Ove Moum, Adm.dir. i Iris Salten.

Foto: Iris Salten


Det nasjonale plastpartnerskapet

Tidligere i år gikk Klima- og miljødepartementet sammen med en rekke næringslivsorganisasjoner (Næringslivets Hovedorganisasjon, Virke, NHO Mat og Drikke, NHO Reiseliv, NHO Service og Handel, Handel og Kontor Norge og Emballasjeforeningen) for å redusere engangsbruk av emballasje i plast. Nå kalt Plastpartnerskapet.

Formålet med plastpartnerskapet er å samarbeide om å oppnå en reduksjon i forbruk av engangsprodukter som er laget helt eller delvis av plast. Norge har satt seg som mål å redusere forbruket med 50 prosent av disse produktene innen 2026.

I forbindelse med inngåelsen av plastpartnerskapet sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen følgende:

"Plastforsøpling og plastforurensning er et blant verdens største miljøproblemer, og det haster med å få ned forbruket. Gjennom partnerskapet med næringslivet skal vi jobbe sammen for å finne gode erstatninger til engangsplast for oppbevaring av hurtigmat og drikke og hindre at plast ender opp som søppel i naturen."

Iris Salten går inn som en aktiv partner i denne kraftsamlingen, og oppfordrer alle kommuner og næringslivsaktører til å gjøre det samme.

Kari Brunes, administrerende direktør i Emballasjeforeningen, og Carina Rist, prosjektleder Iris Salten

Meld din interesse

Ønsker din virksomhet å være med i nettverket EcoPack Salten og/eller det nasjonale plastpartnerskapet, meld din interesse her.

Prosjektet starter opp i løpet av fjerde kvartal 2024.

Les mer om prosjektet til Iris Salten her


Neste
Neste

Tegn og vinn en Drømmeparsellhage av Coop Nordland