Støtter Gjenbruksuka med 1 million kroner
Fylkesrådet bevilger 1 000 000 kroner i tilskudd til Gjenbruksuka i Salten. – En felles satsning, sier fylkesråd Christian Torset.
– Gjenbruksuka i Salten er en felles satsning for et sirkulært og bærekraftig samfunn, sier fylkesråd Christian Torset.
Fylkesrådet bevilger 1 000 000 kroner i tilskudd til Gjenbruksuka i Salten. Prosjektet har som formål å øke kompetansen innen sirkulærøkonomi i kommunene, og å inspirere til praktisk arbeid med sirkulær- og bærekraftig samfunnsutvikling.
– Gjenbruksuka blir en felles innsats mellom offentlig, privat og frivillig sektor, i omstillingen til et mer sirkulært samfunn i hele Salten-regionen, sier en engasjert fylkesråd for kultur, klima og miljø, Christian Torset.
Konkrete tips
Gjenbruksuka vil demonstrere hvordan kommunene kan samarbeide med næringsliv, frivillige og private husholdninger i den grønne omstillingen.
– Vi må få så mange som mulig til å delta i denne felles arenaen for å vise fram morgendagens løsninger. Uka vil bidra til å sette fokus på kommunenes politiske målsettinger innen sirkulærøkonomi og bærekraftig samfunnsutvikling, og med en spesiell vekt på klima, naturmangfold og bærekraftsmålene, underbygger Torset.
Les også: Har bedriften din t-skjorter som ikke brukes? Da vil Gjenbruksuka gjerne ha dem!
Hele Salten
I år utvides Gjenbruksuka til å omfatte alle kommunene i Salten, med Iris Salten IKS som prosjektleder. Målet er å etablere Gjenbruksuka som en årlig plattform for samhandling og kunnskapsdeling.
– Gjenbruksuka er en viktig drivkraft for den sirkulære omstillingen i regionen. Vi tror Gjenbruksuka vil bidra til innovasjon innen den sirkulære omstillingen av Nordland og hjelpe til med å oppnå fylkets utslippskutt-mål, påpeker Torset.
Skal øke gjenvinningen
Nordland fylke har som mål å redusere utslipp og øke gjenvinningen av plast, matavfall, husholdningsavfall, næringsavfall og bygg- og anleggsavfall. Regional plan for klima og miljø beskriver flere strategier for å nå disse målene, inkludert utvikling av sirkulære verdikjeder i industrien.
– Det handler om ressursutnyttelse og gjenvinning i bygg-, anlegg- og avfallsbransjen, reduksjon av utslipp fra biologisk materiale, å fremme miljøvennlige valg, og det handler om delingsøkonomi og digitalisering. Men vi må også hjelpe den vanlige forbruker med adferdsendringer, og bevisste holdninger. Her har vi enda mer å gå på, sier Torset.
Les også: Inviterer næringslivet i Salten til dugnad med «Gi det videre!»
65 prosent i 2035
Fylkesråd Torset påpeker at vi har mål om at vi i 2035 skal 65 % av avfallet som håndteres.
Gå til ombruk og materialgjenvinning, både av husholdningsavfall og lignende avfall fra næringslivet.
– Det handler blant annet om kompetanse, regelverk, kultur og økonomi. Nordland fylkeskommune ønsker å bidra til å komme over disse barrierene. Gjenbruksuka belyser mange av disse utfordringene og fungerer som en arena for adferdsendring, underbygger Torset.
Felles innsats
Fylkesråden påpeker at det er positivt at Gjenbruksuka involverer aktører fra utdanningssektoren, offentlig sektor og privat næringsliv.
– Kunnskapsdeling er helt avgjørende og nødvendig for en vellykket omstilling. Gjenbruksuka vil også bidra til å øke bevisstheten om bærekraftige valg og oppmuntre til handling blant ulike aldersgrupper. Blant annet ved å benytte ulike plattformer og arrangementer som treffer forskjellige målgrupper, avslutter fylkesråd Torset og oppfordrer alle til å ta aktiv del i Gjenbruksuka i september.