Medarrangør Gjenbruksuka - Bodø kommune
For Håkon Andreas Møller og Bodø kommune er det et steg i riktig retning å arrangere Gjenbruksuka i Bodø 2021.
Gjenbruksuka i Bodø har som formål å sette fokus på gjenbruk innbyggerne kan delta på ulike aktiviteter forbundet med gjenbruk. Vi har tatt en prat med noen av menneskene som står bak Gjenbruksuka om hva gjenbruk betyr personlig og hvordan vi kan øke graden av gjenbruk i Bodø. Neste ut er initiativtaker og medarrangør Bodø kommune representert ved Håkon Andreas Møller.
Kan du fortelle litt om hvilke prosjekter du jobber med?
- Jeg er folkevalgt for Miljøpartiet De Grønne i Bodø bystyre, og sitter som leder for plan- og miljøutvalget i kommunen, sier Møller.
Hvorfor er det viktig for Bodø kommune å være medarrangør av Gjenbruksuka?
- Atferdsendring er kjempeviktig for å nå klima- og miljømålene både globalt, nasjonalt og lokalt. Her må innbyggere, næringsliv, organisasjonslivet og offentlige myndigheter jobbe sammen. Bodø kommune er tydelige på at vi skal ta en aktiv pådriverrolle gjennom holdningsskapende arbeid, involvering og innbyggerdialog.
- Det materielle overforbruket er en av de desidert største miljøutfordringene vi har i den vestlige verden. Vi legger rett og slett beslag på mye mer verdens ressurser enn det som er bærekraftig både sosialt og miljømessig. Vi tror dette er et tema som engasjerer og opptar folk i Bodø, og ønsker vår egen uke der vi kan sette fokus helt og holdent på gjenbruk. På den måten følger vi også opp kommunens klima- og energiplan, der bystyret har vedtatt at vi skal arbeide for økt kunnskap om bærekraftig forbruk hos innbyggerne.
- I tillegg trenger vi et skifte i forretningsmodeller og overgang til sirkulære verdikjeder. Gjenbruksuka er en mulighet til å koble næringslivet på kommunens innsats og målsettinger for mer gjenbruk og ombruk.
På hvilke måter jobber Bodø kommune med gjenbruk i dag?
- Kommunen jobber med gjenbruk på mange områder. Som innkjøper har vi stor påvirkningskraft, og når innkjøpsreglementet vårt skal revideres, er det naturlig å se på om vi kan kjøpe brukt fremfor nytt.
- I Ny By - Ny Flyplass-prosjektet står gjenbruk sentralt, blant annet gjennom prosjektene Circulus (gjenbruk av betong) og CityLoops (gjenbruk av masser).
- Vi har også gjort kommunens næringsfond grønnere ved å åpne for å støtte prosjekter som bidrar til grønn innovasjon. Næringsfondet kan for eksempel støtte prosjekter som bidrar til avfallsminimering, ressurseffektivisering og mer sirkulære verdikjeder.
Hva er din oppfatning av hvor gode vi er til å gjenbruke i Bodø?
- Det varierer nok en del, men det høye antallet bruktbutikker i Bodø kan være et tegn på at folk er bevisst på viktigheten av å gjenbruke. Det samme er tallene for materialgjenvinning i Salten. Så er det viktig at kildesortering ikke blir en hvilepute for å få tingene til å vare lengst mulig, som jo er det aller viktigste.
Hva tror du skal til for at gjenbruk blir mer utbredt og får den effekten vi trenger?
- På mange områder er gjenbruk allerede "hot", for eksempel på klesfronten. Inntrykket mitt er at det er de eldste og de yngste som går foran når det gjelder å handle brukt, så her må resten av oss gjøre det vi kan for å henge med! I tillegg er jeg selvfølgelig opptatt av at kommunen min, både for egen del og gjennom eierskapet i Iris, skal gå foran og påvirke holdningene til gjenbruk. Sånn sett er jo Gjenbruksuka en super greie.
Til slutt tilføyer Håkon Andreas Møller at han gleder seg masse til å opplyse, inspirerer og motivere under Gjenbruksuka 2021.