Medarrangør Gjenbruksuka - Bodø Røde Kors

Svaret var enkelt for Ane Lusie Tellebon og Bodø Røde Kors da de fikk spørsmål om å være medarrangør av Gjenbruksuka. Uka skal sette fokus på gjenbruk i Bodø og arrangeres for første gang 5-12.september.

Gjenbruksuka i Bodø har som formål å sette fokus på gjenbruk innbyggerne kan delta på ulike aktiviteter forbundet med gjenbruk. Vi har tatt en prat med noen av menneskene som står bak Gjenbruksuka om hva gjenbruk betyr personlig og hvordan vi kan øke graden av gjenbruk i Bodø. Første ut er medarrangør Bodø Røde Kors, representert ved Ane Lusie Tellebon.

Kan du fortelle litt om hvilke prosjekter du jobber med og hvilken rolle du har i Gjenbruksuka?

- Jeg er frivillighetskoordinator i Bodø Røde Kors, som betyr at jeg i stor grad arbeider med å tilrettelegge for alle våre flinke frivillige. I tillegg støtter jeg opp ledere i de ulike aktivitetene vi har. Jeg har også ansvar for barne- og familieaktiviteter som organiseres, blant annet BUA Bodø som låner ut sports. og fritidsutstyr gratis året rundt. Bodø Røde Kors har også eget hjelpekorps som jeg administrerer. Hjelpekorpset er den største frivillige aktøren innen den norske redningstjenesten og rykker ut på kort varsel ved behov.

- Min rolle i Gjenbruksuka er å bidra på de arrangementene vi står for under uka, vi skal blant annet ha et stort salg på 60% i bruktbutikken under hele Gjenbruksuka. Her oppfordrer vi alle innbyggerne i Bodø til å komme innom da vi har mange skatter å by på.

BUA Bodø er for mange blitt et kjent tilbud hvor du kan låne sport- og fritidsutstyr gratis.

Hvorfor er det viktig for Røde Kors Bodø å være medarrangør av Gjenbruksuka?

- For Bodø Røde Kors ble det svært naturlig å gå inn som medarrangør av Gjenbruksuka. I alle våre aktiviteter er det mye gjenbruk. Vi har bruktbutikken hvor vi blant annet tar i mot møbler, elektriske varer, sko og tekstiler som selger på nytt. I andre etasjen holder Omatt Gjenbruksverksted til som tar i mot ødelagte hvitevarer. Her repareres de og selges videre i bruktbutikken med garanti. Vegg i vegg med bruktbutikken ligger BUA Bodø som gjør det mulig for innbyggerne å låne sports- og fritidsutstyr gratis. Til slutt har vi øverst i bygget Kreativt Verksted hvor det er mulig å komme for å sy, strikke eller brodere, alt etter hva man ønsker og kan.

Hos Kreativt Verksted produseres det alt i fra strikkede halser til grytelapper som selges gjennom bruktbutikken.


- På Kreativ Verksted har vi flere symaskiner hvor det er mulig å ferdigstille flotte påbegynte håndverksarbeid som kommer inn. Vi ser verdien i at svært mye kan brukes på nytt og mye kan vi starte aktiviteter av.

- Jeg tenker ofte på hvor mye brukbart som ville blitt kastet hvis ikke det hadde blitt levert til oss. Bruktbutikken er som et kinderegg og ikke minst en sosial arena som har fokus på miljø og bærekraft gjennom gjenbruk og arbeidsplasser. Alt vi gjør i Bodø Røde Kors er i en gjenbruks-ånd. Vi har mer og mer fokus på gjenbruk og jobber hver dag for å utnytte de ressursene vi har.

Hvitevarer repareres i andre etasje for å så settes i bruktbutikken for salg med garanti.

Hva er din oppfatning av hvor gode vi er på gjenbruk i Bodø?

- I drift av bruktbutikken ser vi virkelig hvor stort forbrukersamfunn vi lever i. Hver gang vi åpner for å motta gjenstander er det enorme mengder som kommer inn. Vi er gode på gjenbruk, men vi kan bli mye flinkere, vi har enda en lang vei å gå. Dette baserer jeg på hvor mye vi får inn i bruktbutikken. Det er store mengder og veldig mange som donerer. Så å si alt vi får inn kan brukes på nytt. Vi ser spesielt at det kommer inn saker som har vært “trendy”, at mange følger disse trendene og kjøper inn, men når det ikke er “trendy” lengre ønsker de å levere det til oss.

- Et eksempel på dette er slike drikkeglass med lokk og sugerør, vi merket at svært mange kom inn med denne type glass omtrent to år etter at de kom på markedet. Men når det er sagt er det likevel veldig mange som er flinke til å bruke bruktbutikken og BUA Bodø. Vi ønsker å være synlig for alle innbyggerne i Bodø og være et tilbud for alle. Jeg tror nok innbyggerne kan jobbe litt med å bli mer bevisste på hva som kjøpes og at innsatsen på å kjøpe brukt kunne vært større.

Ane Lusie og de andre på Røde Kors Bodø fyller stadig på varer i bruktbutikken som ligger i Bodø sentrum.

Hva tror du skal til for at gjenbruk blir mer utbredt/har effekten vi trenger?

- For å øke gjenbruk er det veldig viktig at samfunnet legger til rette for at gjenstander kan repareres i stedet for å bli kastet. Her er det flere aspekter ved det å legge til rette, men produsentene kunne startet med å legge til rette for å for at vi selv kan reparere gjenstander. Spesielt på hvitevarer og elektronikk som det kanskje kan virke som et ork eller at det er for avansert å reparere. Vi må prøve å unngå å ta del i et bruk og kast-samfunn. Jeg tror at hvis produsentene kunne opplyse oss mer om hvordan det kan repareres kunne vi skapt lengre levetid på diverse gjenstander. Det bø også være billigere å få det reparert enn å kjøpe helt nytt. Det lages jo også modeller som går ut på dato - slik at det ikke er mulig å få tak i deler. Kanskje det burde vært en garanti på at reservedeler skal være mulig å få tak i selv etter mange år, avslutter Tellebon.

Forrige
Forrige

Medarrangør Gjenbruksuka - Bodø kommune

Neste
Neste

I sommer ble det satt en ny rekord i Bodø