Hva er koblingen mellom brannvern og bærekraft?

En brann kan få alvorlige konsekvenser, og i verste fall kan liv gå tapt. Branner medfører ofte store materielle skader som gjør at store verdier ødelegges.

Når branner slukkes kan slukkevannet inneholde farlige kjemikalier som forurenser både grunn og vannkilder. Luftforurensing fra røyk og partikler som frigjøres under brann, kan være svært skadelig å puste inn, og bidra til naturskader, ødelegge vegetasjon og habitat for dyreliv. Å bygge opp igjen bygninger og gjenstander som er ødelagt i brann, krever tilgang på nye materialer, som bidrar til å øke klimagassutslippene. En brann kan altså forårsake betydelige skader på miljøet. Det er derfor veldig viktig å være oppmerksom og gjøre forebyggende tiltak for å unngå at branner skjer.

Foto: Salten Brann

I anledning Gjenbruksuka og årets nasjonale brannvernuke, gir Salten brann og Iris Salten tips til forbyggende tiltak for å forhindre brann både i hjemmet og på arbeidsplassen.

Farlig avfall i restavfallet kan få store konsekvenser

Flere ganger i året oppstår det branner på Iris Saltens sorteringsanlegg, som et resultat av at brannfarlige artikler er kastet i restavfallet. Dette kan også skje hjemme.

- Et av de viktigste tingene du gjør når det kommer til sortering av farlig avfall, er å oppbevare det i separate beholdere hjemme og levere det til godkjent mottak. Avfall blir kvalifisert som farlig når det inneholder stoffer/deler som er til skade for dyr, mennesker eller naturen om det ikke blir håndtert på riktig måte. Produkter som er definert som farlig avfall skal leveres på miljøtorget eller til butikken hvor du har kjøpt varen, sier Pernille D. Kolsing v/Iris Saltens kommunikasjonsavdeling.

Gjennom “plukkanalyser”, som betyr å plukke seg gjennom avfallet for å se hvor mye som er riktig/ikke riktig sortert, har Iris funnet ut at det er fortsatt farlig avfall på avveie. Under kan du se en film fra Iris Saltens behandlingsanlegg som viser alvorlige konsekvenser av feilsortering.

Det viktigste å huske er altså: farlig avfall skal ikke i restavfallet, men leveres til miljøtorg slik at det blir riktig håndtert. Her er vanlige eksempler på husholdningsartikler hva som regnes som farlig avfall:

Hvordan forebygge brann?

  • Ikke oppbevar spraybokser, batterier, lightere, elektriske artikler og farlig avfall sammen. Disse tingene skal heller ikke kastes i restavfallet, men leveres til tilgjengelige returpunkter og godkjente mottak.

  • Ingen åpen ild uten tilsyn

  • Slå av og trekk ut kontakten på ting som ikke er i bruk.

  • Følg ladevettreglene

-I næringsbygg oppstår mange branner med utgangspunkt i avfallsbeholdere i og utenfor bygg. I all hovedsak kommer dette av feilsortering av avfallet, uforsvarlig bruk og oppbevaring av brannfarlige artikler. I tillegg har vi dessverre også branntilfeller på grunn av ildspåsettelser, sier Ivar Hogstad, Avdelingsleder i Salten Brann.

Noen viktige tiltak for å forebygge brann i næringsbygg er;

  • Etablere gode brannvernrutiner

  • Kildesortering

  • Forsvarlig plassering av avfallsbeholdere

  • Forsvarlig lagring av farlig avfall

  • Overvåkning/Tilgangsstyring

Brannvern er et felles ansvar. Hver og en av oss må utøve forsvarlighet og gjøre det vi kan, for å unngå at en brann oppstår.

Ivar Hogstad, Avdelingsleder i Salten Brann


Nasjonal Brannvernuke i Salten- 15.-22. september

Brannvernuka arrangeres hvert år i uke 38 av Brannvernforeningen, i et samarbeid mellom Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap, Gjensidigestiftelsen og brannvesenet.

- Formålet er å skape bevissthet om brannfarer i en tid på året der antall boligbranner vanligvis øker. På høsten trenger folk gjerne en liten påminnelse om brannsikkerhet ettersom det da blir kaldere og mørkere, vi tenner levende lys og fyrer i ovnen, og slår på mer varme og belysning. Skulle en brann inntreffe, er det viktig å gjøre riktige tiltak raskt, og det krever gjerne litt øving, sier Hogstad.

Her er noen av aktivitetene du kan ta del i:

Åpen brannstasjon

Salten brann vil under brannvernuka arrangere åpen brannstasjon flere steder i Salten. Her vil det være mulig for store og små å ta del i spennende aktiviteter. Oversikt over Salten brann sine arrangementer i Uke 38, og hvor de finner sted , vil legges ut på Salten Branns facebookside

Barnehagebesøk på brannstasjonen. Foto: Salten Brann

Nasjonal brannvernøvelse

Mange har opplevd å være med på en brannøvelse i barnehagen, på skolen eller på jobb. Det viser seg at det er boligbranner som krever flest menneskeliv, det er derfor også viktig å ha brannøvelser hjemme. Hvordan en brannøvelse skal gjennomføres i hjemmet vil avhenge av livssituasjon og boforhold. Her er noen tips til hvordan du kan gjennomføre øvelsen: Forside : Nasjonal brannøvelse (brannovelse.no)

Brannvern som tema i skoler og barnehage

Brannbamsen Bjørnis

Brannbamsen Bjørnis er blitt brannvesenets viktigste verktøy i møte med barn, enten det er i forbindelse med branner eller ulykker, eller i brannvernopplæring tilpasset de minste. Her finner du mer informasjon om tilbudet og materiell tilpasset de minste: Brannvesen - Brannbamsen Bjørnis

Brannvernskolen

Brannvernskolen er et undervisningsopplegg om brann- og elsikkerhet tilpasset elever i 6. og 9. klasse, fra Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og Gjensidigestiftelsen. Les mer om Brannvernskolen og undervisningsopplegget her

Mer eksempler på farlig avfall. Bilde: Retura Iris

Ønsker du mer informasjon? Sjekk ut Salten Branns nettside: Salten Brann IKS - Forside

Forrige
Forrige

Øvelse Nord Miljø inngår samarbeid med Gjenbruksuka

Neste
Neste

Regjeringen inviterer til innspillsmøte om sirkulærøkonomi.