Øvelse Nord Miljø inngår samarbeid med Gjenbruksuka

Foto: Salten IUA

Øvelse Nord Miljø 2024 er et samarbeidsprosjekt mellom Salten IUA, SKS- Salten Kraftsamband og Nord Universitet, og består av tre hovedaktiviteter samlet i uke 38, som er; Team treninger i felt, en fagdag og en operativ samhandlingsøvelse på land og sjø.

Øvelse Nord Miljø ble etablert i 2019 som en selvstendig enhet under ØvelseNord-paraplyen, i samarbeid mellom universitetet og Salten IUA. Et interkommunalt utvalg mot akuttforurensning (IUA) er enheter i den norske offentlige beredskapen mot akutt forurensing på sjø og land.

- Vår målsetting med dette er å fremme kompetanse, kunnskap og erfaring knyttet til ansvar og samhandling for å bekjempe akutt forurensning og beredskapen rundt dette. Vi synes dette passer godt inn med Gjenbruksukas formål. Vi har derfor valgt å løfte Øvelse Nord Miljø ut av Øvelse Nord (som arrangeres uke 17 hvert år), og inn som en naturlig del av Gjenbruksuka fremover, i samarbeid med kommunene og næringslivet i regionen, sier prosjektleder for Øvelse Nord Miljø, Erlend F. Hagenes.

Økt satsing mot næringslivet i Nordland

- At Nord Universitet viser at de tar ansvar for sine samfunnsoppgaver gjennom å ta Øvelse Nord inn i sitt 30 år, er noe vi er veldig stolte over. Vi tar nå sats og ønsker en sterkere involvering av næringslivet i beredskapsarbeidet, og håper at årets etablerte samarbeid skal bidra til nettopp det, fordi dette er noe vi ikke har hatt så stort fokus på tidligere. At SKS- Salten Kraftsamband er aktivt med i år, er både ansvarsfullt og helt fantastisk, og vi ønsker flere aktører med på laget i årene som kommer, sier Erlend.


Øvelse Nord Miljø er et viktig verktøy for beredskapen innen akutt forurensing. Den årlige øvelsen og fagdagen skal forebygge at skadelige utslipp oppstår og lære hvordan ulykker skal håndteres.

Erlend. F. Hagenes, prosjektleder for Øvelse Nord Miljø.

Foto: Erlend F. Hagenes

Åpen fagdag på Nord Universitet 18.september

- Det er med stor glede at vi for første gang kan ønske velkommen til en fagdag på Nord Universitet i tilknytning til beredskap og innsatsen rundt akutt forurensning. Gjennom samarbeidet mellom universitet, privat næringsliv og ansvarlig fagmyndighet ønsker vi fremme kunnskap og samhandling for alle som kommer i berøring med problemstillinger innen akutt forurensning, sier Hagenes.

Målgruppen for fagdagen er alle organisasjoner, enkeltpersoner og næringsliv fra offentlig og privat sektor som direkte eller indirekte bidrar til beredskap og planlegging mot akutt forurensing på strategisk og taktisk nivå.

- Det er utrolig viktig samarbeid som er kommet på plass, med SKS- Salten Kraftsamband som er en ledende aktør i kraftforsyningen, Nord universitet med sin kunnskapsbase i beredskap og Salten IUA som er den ansvarlige myndighet, og nå også Gjenbruksuka gir oss et ekstra løft, fortsetter han.

Fagdagens program:

Ønsker du å delta på årets fagdag, send e-post til; karl.kviseth@sks.no

Operativ øvelse i Gildeskål 19. september

Hvert år arrangeres det en operativ kriseøvelse i Salten i samarbeid med næringslivet. Hva kan skje og hvordan håndterer man det, når en akutt hendelse med potensielle skadelige utslipp og forurensing rammer virksomheten og omgivelsene rundt? Det er dette det skal øves på, når krise øvelsen i år gjennomføres i Gildeskål i samarbeid med SKS- Salten Kraftsamband.

-Hva som skal skje under øvelsen avsløres ikke før ulykken inntreffer, avslutter Hagenes.

Forrige
Forrige

Husflidlag skaper kreative mesterverk, gjenbruk og fellesskap i lokalsamfunnene.

Neste
Neste

Hva er koblingen mellom brannvern og bærekraft?