Årets barnehage-challenge: Lag et femstjernes insektshotell
Insekter har en viktig rolle i naturen. Insektsboliger er flere steder blitt en mangelvare, spesielt i bymiljøer. Det kan derfor være lurt at vi mennesker legger til rette for at insekter har steder de kan søke ly, overvintre og utvikle seg.
I et samarbeid mellom Salten Naturlag og Gjenbruksuka inviteres alle barnehagene i Salten til en challenge - nemlig å designe og bygge et herskapelig insektshotell, til glede og nytte for insekter i sitt nærmiljø.
Hvorfor trenger vi insektshoteller?
Insekter er viktig for pollinering av planter, og bidrar til nedbryting av organiske materialer.
– Bevaring av insekter er avgjørende fordi de har en viktig rolle i økosystemet, ettersom de er med på å opprettholde balansen i naturen og bidrar til en levedyktig matproduksjon, sier Tone D. Bentzen, styreleder i Salten Naturlag.
– Når vi mennesker bryter ned natur i forbindelse med etablering av nye industriområder, boligutvikling, bygging av nye veier o.l. , så reduserer vi samtidig tilgang på naturlige miljøer for dyr og insekter å oppholde seg i. Insektshoteller skaper gjemmesteder og fungerer som kunstige reir for insekter, som for eksempel ville bier og vepps, og hjelper dermed til å bevare og støtte et sårbart insektsliv, fortsetter hun.
Hvordan går du frem for å lage et insektshotell?
Det er ingen fasit på hvordan et insektshotell skal se ut. Det kan utformes på mange forskjellige måter, så her er det bare å slippe kreativiten løs.
Insekter har gjerne tilholdssted i døde og gamle trær. Det kan derfor være lurt å bygge insektshotellet i en kombinasjon av naturlige materialer som kvister, trestokker, kongler, tørre hule stengler, hullete gamle murblokker osv. Å lage små “hulrom” av ulike størrelser er bra, da det vil øke sannsynligheten for at ulike arter tar hotellet i bruk.
Insektshotell bør ikke males, impregneres eller lakkeres, da dette kan gjøre at insektene skyr det. Påse at taket som ikke slipper in vann, for å unngå at innholdet blir vått og dermed fryser eller råtner.
Plasser helst hotellet på et lunt og solrikt sted, og i nærheten av blomster og planter som er rik på pollen og nektar. For å oppnå god varme kan det gjerne settes opp mot en murvegg. Blomsterfloraen i nærheten vil også ha betydning for hvilken type insekter som kommer på besøk.
Mer inspirasjon til hvordan du kan lage et insektshotell, kan du lese om her: Slik lager du insekthotell - Naturhistorisk museum (uio.no) Ellers ligger det ute masse flotte bilder av ulike insektshoteller på nettet.
Tips til planlegging av aktivitet:
Lag en tegning eller en modell som viser hvordan du/dere ønsker at insektshotellet skal se ut.
Gå på skattejakt i naturen for å finne de materialene du/dere trenger. Treplanker er perfekt å bruke til å lage rammeverket.
Finn nødvendig verktøy og sett sammen insektshotellet med de materialene dere har samlet inn.
Finn et godt sted der insektshotellet kan stå plassert.
Monter opp insektshotellet på ønsket sted. Legg gjerne litt leire ved siden av hotellet som insektene kan benytte til å dekke igjen hullet med.
Arranger åpningsfest for insektene (Fest gjerne på et tre-skilt med en liten hilsen fra deg/dere til insektene)
Dra gjerne tilbake for å sjekke om noen insekter har tatt det i bruk og om hotellet trenger vedlikehold.
Inviterer barnehagene i Salten til å lage insektshoteller i sitt nærmiljø
– Å lage et insektshotell er en spennende, utforskende og lærerik aktivitet for både store og små. Gjennom aktiviteten kan barna lære om hvordan økosystemet fungerer og viktigheten av å ta vare på levende liv og naturen rundt oss, og hva de konkret kan gjøre for å ta ansvar for å bevare miljøet, sier Carina Rist, prosjektleder i Gjenbruksuka.
I et samarbeid mellom Salten Naturlag og Gjenbruksuka 2024 inviteres alle barnehagene i Salten til å lage sitt eget designede femstjernes insektshotell, for å bevare insektsliv i sitt nærmiljø.
– Dette er en perfekt sommer- og høstaktivitet, fordi da kan hotellet stå klar til bruk før kulden kommer og insektene har noe trygt å trekke inn i for vinteren, fortsetter Rist.
Vi ønsker å dele bilder av alle de flotte insektshotellene som blir laget rundt omkring i Salten på vår nettside/sosiale medier. Bilder og informasjon om hvem som har laget hotellet og hvor det er plassert, sendes til Gjenbruksukas prosjektleder på e-post: carina.rist@iris-salten.no. Merk mailen med “Insektshotell - Barnehagens navn og sted”
Ps! Når bilder/filmer sendes til oss, samtykker dere samtidig at materialet kan publiseres offentlig på nett og sosiale medier.
Ønsker din barnehage å gjennomføre aktiviteten eller arrangere offisiell åpningsfest for insektshotellet i uke 38 (under selve Gjenbruksuka)?
– Vi ønsker å plukke ut en eller flere barnehager som får besøk av oss en av dagene under uka. Under besøket ønsker vi å filme, ta bilder og intervjue barn og voksne til en hyggelig gladsak om prosjektet, forteller Carina.
Dersom din barnehage ønsker å ta imot oss, send en e-post med en kort beskrivelse av hva dere planlegger å gjøre under uka, samt kontaktinfo til carina.rist@iris-salten.no, innen 6. september. Merk mailen med “ Insektshotell - Velkommen på besøk i uke 38”. Vi vil tar kontakt med barnehagen(e) som får besøk i løpet av uke 37.
Litt om Salten Naturlag
Salten Naturlag ble stiftet i 1967 og favner hele Salten-området. Deres formål er å stimulere til opplæring og forståelse for natur og naturvern og arbeide for bedre bruk av naturen og naturressursene. Videre skal de være et bindeledd mellom distriktets interesserte – fagfolk så vel som amatører – hovedsakelig innen geologi, botanikk, mykologi og zoologi.
Salten naturlag arrangerer turer og aktiviteter knyttet blant annet til tang og tare, blomster (og bier), grønne nyttevekster og sopp. Samtidig har de fokus på diverse tema som handler om natur og dyr. De er tilknyttet studieforbundet Natur og miljø og gjennomfører ulike kurs både for medlemmer og andre.
Ønsker du å engasjere deg i Salten Naturlag? Les mer om foreningen her