Medarrangør Gjenbruksuka- Nord universitet
For Berit Skorstad, Tanja Ellingsen og Benedicte Norheim Forsland var det ingen tvil om at Nord universitet skulle gå inn som medarrangør av Gjenbruksuka i Bodø. Uka skal sette fokus på gjenbruk i Bodø og arrangeres for første gang i Bodø 5-12.september.
Gjenbruksuka i Bodø har som formål å sette fokus på gjenbruk innbyggerne kan delta på ulike aktiviteter forbundet med gjenbruk. Vi har tatt en prat med noen av menneskene som står bak Gjenbruksuka om hva gjenbruk betyr personlig og hvordan vi kan øke graden av gjenbruk i Bodø. Neste ut er medarrangør Nord universitet, representert ved Berit Skorstad, Benedicte Norheim Forsland, Tanja Ellingsen og Pernille Solberg Fredriksen.
Nord universitet er med på å arrangere Gjenbruksuka gjennom ulike prosjekter som UrbanMine, Grønn campus Nord og SOB. Arrangementene som arrangeres i løpet av Gjenbruksuka fra Nord universitet er:
Klimaquiz på Samfunnet
Kurs i omsøm
Grønn lunsj - Foredrag
Klesbyttedag i Gråsona
Tanja Ellingsen er prosjektleder for pilotprosjektet Grønn campus Nord som er et prosjekt i samarbeid med Nordlandsforskning og som er finansiert av fylkeskommunen samt av rektors strategiske midler. Prosjektet er i skrivende stund i en avslutningsfase, men har hatt som formål å gjøre universitetet mer klimavennlig og også å gjøre universitetet klimanøytral innen 2030. Områdene Grønn campus Nord har arbeidet med er:
Klimafotavtrykk (regne ut universitetets eget klimafotavtrykk)
Grønne områder (Jobbe aktivt med mer beplantning og opplevelser eller installasjoner som forbindes med bærekraft eller nærhet til naturen)
Forskning (Kartlegge forskning omkring klima, miljø og bærekraft)
Utdanning (En sentral del i utviklingen av det grønne skiftet og et bærekraftig samfunn)
Samfunnsansvar (Samfunnsansvar og samskapning er en sentral del av Grønn campus Nord-prosjektet)
Nyskaping (Klima- og energiomstilling, samt bærekraftig utvikling krever innovasjon i alle samfunnssektorer)
I den forbindelse har det blant annet vært gjennomført en stor undersøkelse omkring kunnskap og holdninger til klima og miljø blant studenter og ansatte ved Nord universitet, hvor det bl.a. er kartlagt vaner og adferd knyttet til forbruk, reise og mat og matsvinn i kantinene, i tillegg til behov og ønsker om mer kunnskap om bærekraft i studieprogrammer blant annet. Ellingsen som jobber på Fakultet for samfunnsvitenskap har holdt Nord universitet inne i prosjektgruppa bak Gjenbruksuka og har fungert som en koordinator for ulike prosjekter og foreninger tilknyttet Nord.
Hvorvidt Grønn campus Nord som prosjekt vil videreføres er foreløpig uklart, men Ellingsen som også er involvert i en prosjekt omkring sosial bærekraft i samarbeid med “Det gode liv” i Bodø kommune og Nordlandsforskning finansiert av Regionalt forskningsfond har håp om at universitetets ledelse vil bestemme seg for å videreføre Grønn campus Nord. Som tunge kunnskapsaktører og leverandører er det helt sentralt at universitetene er sitt ansvar bevisst i arbeidet med det grønne skiftet og for å nå bærekraftsmålene, sier hun.
Hva er din oppfatning av hvor gode vi er til å gjenbruke i Bodø, og hva tror du skal til for at gjenbruk blir mer utbredt?
- Jeg tror ikke vi er spesielt flinke. Vi må ha et ønske om å gå i en mer sirkulær retning. Men det er jo mye som skjer og vi kan alltids bli bedre. Vi kunne for eksempel hatt flere bedrifter som reparerte gjenstander. Det må være lett tilgjengelig og lettvint for forbrukere å reparere i stedet for å kjøpe nytt, sier Ellingsen.
Berit Skorstad er prosjektansvarlig for UrbanMine, et stort prosjekt som tar for seg gjenbruk av mineraler. UrbanMine har også sett på muligheter for gjenbruk av PC, mobil og hvitevarer i samarbeid med blant annet Iris, Bodø kommune og Nordlandsforskning. UrbanMine arbeider for å skape bevissthet rundt gjenbruk generelt og aktiviteter er en metode for å skape oppmerksomhet og fokus på dette tema. UrbanMine har deltatt på gjenbruksdagene i Namsos og gjorde seg gode erfaringer med “Avfallslabyrinten”. Gjennom labyrinten kan de formidle god kommunikasjon om gjenbruk og kildesortering - også til den litt yngre målgruppen. Avfallslabyrinten er et samarbeid med Re innovasjon som fokuserer på informasjon. Blant annet er det en fiskedam som barna kan fiske i - får du fisk eller avfall på kroken? Avfallslabyrinten stilles ut i 2.etg i Stormen bibliotek.
UrbanMine er et samarbeidsprosjekt ledet av Fakultetet for samfunnsvitenskap ved Nord universitet for Forskningsrådet. Forskningsprosjektet ønsker å studere holdninger til og håndtering av mineralavfall som ressurs. Avfall kan både være en ressurs – som råvare, og et miljøproblem – som søppel/forurensing. Som ressurs og råvare til gjenvinning kan tette befolkningsområder avlaste rurale områders råvareuttak og dermed store naturinngrep. Økende søppelproduksjon er ikke bare ressurssløsing og svært arealkrevende, men er også et klimaproblem.
Ved hjelp av «urban mining», altså utvinning av mineraler som har vært i bruk, kan man spare ressurser i både håndtering av avfall, samt utvinning av nye mineraler og andre ressurser, og kan derfor bidra til å nå klimamålene.
Hva er din oppfatning av hvor gode vi er til å gjenbruke i Bodø, og hva tror du skal til for at gjenbruk blir mer utbredt?
- Gjenbruk i Bodø tror jeg folk flest i Bodø har en oppfatning om å gjøre mer av. Vi har jo mange ulike Facebook-grupper som stadig benyttes til kjøp og salg, i tillegg har vi en app som redder mat fra å bli matsvinn. Vi har også skomaker i byen. Vi vet jo også at innbyggerne i Salten er flinke til å kildesortere og ligger noe foran resten av landet. Men, vi kan jo alltids bli bedre å få mer bevissthet rundt vanene våre når det kommer til å kjøpe nytt. Vi må være flinke til å levere ting som er i god stand til butikker som kan ivareta disse på en best mulig måte for å de skal få nytt liv.
Det siste året har vi merket en økning hos Røde Kors og Fretex da de nå ligger sentralt i byen. Vi har BUA Bodø og Pedalen som reparerer sykler. Det skjer mye og vi er i en prosess med å tenke mye sirkulær økonomi. Vi kan for eksempel kjøpe mye basisplagg på Fretex og kopper og karr på Bodø kjøp og salg.
Jeg tror kanskje gjenbruk ville vært noe mer utbredt hvis f.eks. Røde Kors hadde hatt en nettbutikk over hvilke varer de hadde inne. Vi kunne også lagt bedre til rette for at studenter kunne kjøpe brukt på Mørkved ved studiestart, sier Skorstad.
Benedicte Norheim Forsland er stipendiat på prosjektet UrbanMine, og har tidligere jobbet på prosjektet Grønn campus Nord.
Hva er din oppfatning av hvor gode vi er til å gjenbruke i Bodø, og hva tror du skal til for at gjenbruk blir mer utbredt?
- Jeg tror tilgjengeligheten for å kjøpe og gjenbruke må økes. Det må oppleves lettvint å kjøpe brukt og å levere gjenstander til ombruk. Her på universitetet kunne vi for eksempel hatt et boktorg med pensumbøker som studenter kunne besøkt ved studiestart, og det kunne vært flere aktører som tilbydde reparasjoner slik at man kan reparere i stedet for å kjøpe nytt, sier Forsland.
Pernille Solberg Fredriksen er velferdsansvarlig i Studentorganisasjonen i Bodø, ved Nord universitet. Under Gjenbruksuka skal hun sørge for at studenter kan komme å bytte klær under “Klesbyttedagen”, i tillegg kan de teste kunnskapen sin om bærekraft og miljø under “Klimaquiz" på Samfunnet.
Hva er din oppfatning av hvor gode vi er til å gjenbruke i Bodø, og hva tror du skal til for at gjenbruk blir mer utbredt?
- - Vi kan bli mye flinkere til å bruke Facebook-grupper som Bodø kjøp og salg. Det burde være et større fokus på å kjøpe brukt og å lete etter brukte gjenstander. Vi må endre tankegang fra denne bruk-og-kast holdningen som jeg tror mange har. Større fokus på å reparere klær og å syk og lappe klær. Det burde være billigere å reparere enn å kjøpe nytt. Jeg tror vi må tenke kvalitet og varighet, i stedet for å følge trender og skifte ut slik det er med «Fast fashion», sier Fredriksen.